Intresset för elbilar ökar i Sverige. I en enkätundersökning säger nio av tio att de kan tänka sig att köpa en elbil. Trots det är det fortfarande få som faktiskt äger en.

I en enkätundersökning som gjorts av elbranschen uppger nio av tio att de kan tänka sig att köpa en elbil. Men även om många vill ha en elbil är det bara en procent av hushållen som äger en. Många anser att det är kostnaden som hindrar ett inköp.
Bland annat nämns i undersökningen att svensken tycker att elbilen är dyrare att köpa och att det finns frågetecken kring andrahandsvärdet.

Större delen av de elbilar som finns idag är bilar av hybridmodell och därmed inte renodlade elbilar. När man kör en elbil kan man också ansöka om att få som är ett statligt bidrag till de som väljer att köra koldioxidsnålt. Men se upp, premierna tar slut fort och du kan behöva ansöka igen nästa år. Efterfrågan på elfordon fortsätter med andra ord att stiga. På den europeiska elbilslistan ligger Norge i topp, men Sverige är nummer två.
Andelen supermiljöbilar har stigit inom den svenska nybilsförsäljningen till 4,1 procent jämfört med 2,8 procent de senaste åren.

Populäraste elbilen

Den populäraste elbilen i Sverige är Nissan Leaf varav de finns1702 fordon ute på vägarna, följt av Tesla Model S, 1474 bilar. Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander PHEV populärast följt av Volvo V60 plug-in. Även Volkswagen Passat GTE ökade sin försäljning.

En studie som tagits fram av branschen visar att hela 42 procent faktiskt ser en elbil som ett verkligt alternativ nästa gång de ska köpa bil. Framförallt personer i åldersspannet 15-35 år är mer positiva till elbilen. Där ser mer än varannan elbilen som ett alternativ. Trenden att köpa och köra en elbil är onekligen stark i Sverige. Under förra året såldes nästan 3000 elbilar i Sverige.

Skeptiska el-bil köpare

Men alla är inte helt positiva till elbilar. I marknadens undersökning kommer det fram att 37 procent av de tillfrågade är skeptiska. Det största motståndet köparna har till att köpa en elbil är den begränsade körsträckan. Mer än varannan anser också att elbilarnas höga inköpspris gör bilen mindre attraktiv att köpa. Trots detta är fler konsumenter idag ändå nyfikna och villiga att betala lite mer för att få en ny elbil, men fortfarande är den stora prisskillnaden mellan elbil och bränsledriven orsaken till att de flesta väljer bort elbilar som alternativ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *