Att planera för ditt bolån kan hjälpa dig att få ner kostnaderna rejält. Ta hjälp av de tips som finns på marknaden och tänk på att sprida dina risker.

Att ta ett bolån är ett stort beslut och påverkar hela din ekonomi. Innan du får ett löfte om ett bolån gör banken alltid en kreditbedömning. Banken tittar på din inkomst och räknar ut om du har råd med det nya lånet eller inte. Det finns olika alternativ för hur bolånet kan se ut. Lånet kan till exempel delas upp i flera delar. Fördelen med det är att man då kan välja olika typer av räntebindningar och få större flexibilitet. Experterna inom bolån rekommenderar också att alla kunder så snabbt som möjligt amorterar ner till 75 % av bostadens värde och därefter fortsätter amortera.

Det är också en bra ide att jämföra lånelöfte hos flera banker, men tänk på att det ibland kan vara en nackdel att kolla hos för många banker. Varje gång du ansöker om ett lånelöfte så tar banken en kreditupplysning. Flera kreditupplysningar brukar inte påverka, men har du för många kan du få en sämre kreditvärdighet. Detta kan i sin tur påverka din möjlighet att få en bra rabatt på räntan i slutändan.

Binda bolån

Ett tips är att inte binda lånet för länge. Känner du att du vill ha lite mer koll på din boendekostnad kan du välja att binda en del eller hela lånet. Bra är att sätta bindningstiden i relation till hur länge du tror att du kommer att ha bostaden.
Att lösa upp bundna lån i förtid kostar det en del, så kallad ränteskillnadsersättning. Det här är bankerna ofta dåliga på att berätta om.

Det är också bra att sprida sina risker. Precis som att man måste sprida riskerna i sitt sparande bör man tänka på samma sätt med sina räntor. Han man satt allt på rörlig ränta har man satsat allt på samma kort. Två tredjedelar av bolånet är bra att binda.

Ränterabatt för bolån

Hos många banker försvinner den förhandlade ränterabatten efter ett år och du måste förhandla igen. Men detta gäller inte alla banker. Kolla med din bank vad som gäller hos just dem.

Skapa räntebuffert

Har du lån med rörlig ränta är det bra att varje månad sätta av ett belopp motsvarande 6%. På så sätt anpassar du din ekonomi för att klara högre räntekostnader, samtidigt som du bygger upp ett buffertsparande.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *